פחמימות

פחמימות ועמילנים פשוטים במזון משמשים כמקור לגלוקוז לגוף. ככאלה, יש להם מספר תפקידים חשובים: הם מספקים אנרגיה, הם מייצרים חום כאשר הם עוברים תהליך של חילוף חומרים לאנרגיה, ניתן להשתמש בהם כאבני בניין למרכיבים אחרים והם מהווים מקור לאנרגיה מאוחסנת בצורת גליקוגן או שומן. חשוב לזכור: עודף פחמימות יומר לשומן גוף.
פחמימות מוכרות: סוכר פירות, דבש, לקטוז החלב (כלבים וחתולים בוגרים מייצרים מעט מאוד לקטז ולכן יש להם בעיה בעיכול חלב), עמילנים (תירס, חיטה, אורז, שעורה, שיבולת שועל, תפוחי אדמה), סיבים שתוססים לאט כגון תאית סובין חיטה, סיבים שתוססים בזמן ממוצע סובין אורז, סיבי אפונה, סובין חיטה, סיבים שתוססים מהר כגון תפוחים, ציפת פרי הדר, גואר גאם.

פחמימות הן: סוכרים פשוטים, אוליגוסכרידים, פוליסכרידים
פשוטים: מונוסכרידים (כגון גלוקוז), דיסכרידים(כגון לקטוז)
אוליגוסכרידים מכילים 3-9 יחידות סוכר, ואם בינן קיים פרוקטוז, הם נקראים פרוקטואוליגוסכרידים
(FOS)
פוליסכרידים: רב-סוכר או "פחמימה מורכבת"
עמילנים כגון עמילוז, גליקוגן
סיבים כגון תאית, פקטין
הסוכרים בעמילנים מחוברים בצורה כזו שאנזימים במערכת העיכול של יונקים יכולים לפרקם. לעומת זאת, הסוכרים בסיבים מחוברים כך שרק אנזימים מחיידקים יכולים לפרקם.

לסיבים תפקידים חשובים:
1. לקדם ולווסת תפקוד מעיים תקין:
זמן מעבר ארוך אצל כלבים יקוצר על ידי הסיבים
זמן מעבר קצר אצל כלבים יוארך על ידי הסיבים
2. לסייע בשמירת בריאות המעי, לדוגמה על ידי אספקת דלק לתאים.
סיבים מגדילים נפח ומים בתכולת המעי, כלומר הסיבים מסייעים למנוע הן עצירות והן שלשול. חיית
מחמד הסובלת מעצירות זקוקה להרבה מים על מנת שלסיבים תהיה השפעה חיובית.
סיבים שתוססים בקצב בינוני או איטי מגדילים את נפח הצואה על ידי החזקת מים
לסיבים המתפרקים לאט יש מספר יתרונות:
מסייעים לטיפול בהשמנת יתר: על ידי הפחתת האינטראקציה של חלקיקי מזון עם אנזימי עיכול
ומשטחים אפיתליים, כך שהמרכיבים מעוכלים פחות ולכן מספקים פחות קלוריות. על ידי עיכוב התרוקנות הקיבה, ובכך יצירת תחושת שובע לטווח ארוך יותר.
מסייעים לשלוט בסכרת: על ידי הפחתה של עליית הסוכר בדם המתרחשת לאחר ארוחות
מגדילים את נפח הצואה ובכך מקלים על סימפטומים של: עצירות, IBD

עיכול של פחמימות ועמילנים פשוטים מתרחש בכל מערכת העיכול וכולל:
א . תהליכים מכאניים: שבירה בפה
ב . תהליכים אנזימטיים: בקיבה (חומצה הידרוכלורית וחומצה פפטידית), במעי הדק (רוב עיכול הפחמימות מתרחש כאן)
ג . תהליכים מיקרוביאלים: במעי הגס – חיידקי מעיים מייצרים אנזימים, יוצרים אנרגיה נוספת על ידי תסיסת סיבים.

עיכול סיבים מתרחש במעי הגס – התסיסה היא תהליך שבו הפחמימות מתפרקות בסביבה דלה או נטולת חמצן, ליצירת אנרגיה. החיידקים במעי הגס נקראים אנרוביים משום שהם יכולים לחיות ללא חמצן. על מנת ליצור אנרגיה ולשרוד, הם חייבים להשתמש בתסיסה. החיידקים משתמשים רק בחלק מהאנרגיה ההופך זמין באמצעות תסיסה והיתר יכול להועיל לרקמות הריריות של המעי.
חלק מהסיבים תוססים מהר יותר מאחרים- ככל שהסיבים תוססים מהר יותר, כך מיוצרים יותר גזים וחומצות שומן קצרות שרשרת (חומצות שומן נדיפות) בזמן קצר יותר. קצב ומידת התסיסה של הסיבים הם מאפיינים חשובים כאשר דנים בתפקודם הפיזיולוגי של הסיבים. (הערה – ככל שסיב תוסס מהר יותר, נוצר יותר גז במעיים – חיית המחמד תשחרר יותר נפיחות…)

צריכת פחמימות אצל כלבים
מזון יבש לכלבים מכיל בדרך כלל 30-60% פחמימות, ברובן עמילנים, ולאלה אין כל השפעה שלילית. מחקרים בכלבים הראו כי הריון והנקה מגבירים את הצורך בגלוקוז על מנת לתמוך בצמיחת העובר ובסינתזה של לקטוז החלב. לעומת זאת, תזונה דלת או נטולת פחמימות תגרום למגוון בעיות:
• הפחתה במספר הלידות של גורים חיים
• תשישות (לתרגיה(
• יכולות אימהיות מופחתות של הכלבה
• אבנורמליות אצל העוברים
• ספיגת עוברים
• תפוקת חלב מופחתת
צריכת פחמימות אצל חתולים
בדרך כלל, חתולים יכולים לשמור על רמות סוכר תקינות בדם כאשר תזונתם מכילה מעט פחמימות והרבה חלבונים. לחתולים הבדלים מטבוליים ייחודיים המגבילים את יכולתם להשתמש ביעילות בכמות גדולה של פחמימות תזונתיות שנספגו. % פחמימות גבוה מדי במזון גורם בעיות אצל חתולים, כגון: עיכול בעייתי )שלשול, התנפחות, גזים), השפעות מטבוליות שליליות (היפרגליקמיה, גלוקוזוריה).

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *